Verschil tussen Ongevallen verzekering Inzittende en Schadeverzekering Inzittende
Verschil tussen een WA verzekering en een Inzittende verzekering
Een inzittendenverzekering wordt vaak afgesloten met het idee dat de passagiers bij een ongeval anders niet verzekerd zijn. Dit klopt niet. Passagiers vallen onder de WA-dekking van de auto of de WA-dekking van de veroorzakende partij. Ziektekosten worden bovendien gedekt via de zorgverzekering.
Voor de bestuurder is de verzekering vooral van nut als hij zelf schuldig is aan het ongeval of zoals regelmatig gebeurd dat er géén schuldige valt aan te wijzen. De WA-verzekering keert dan namelijk niets uit en de bestuurder kan een groot deel van zijn eigen schade niet verhalen als hij het ongeluk zelf heeft veroorzaakt. De zorgverzekering vergoedt weliswaar de medische kosten, maar niet de kosten van een uitvaart of blijvende invaliditeit. De schadeverzekering inzittenden vergoedt tot een bepaald maximum wel de werkelijke schade van de bestuurder en zijn passagiers. Het kan dan gaan om letselschade, schade aan bagage, gederfde inkomsten, smartengeld, derving van levensonderhoud en uitvaartkosten.
Wat is een no-claimbeschermer?
Met een no-claimbeschermer kun je meestal 1 keer per jaar een schade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor de premie van je autoverzekering. Dankzij de no-claimbeschermer blijft de verzekeringspremie dus gewoon gelijk ondanks dat je schade claimt. Maar let op: je schadevrije jaren worden niet bevroren bij een schade en zakken dus wel. Een no-claimbescherming geldt voor schade aan je eigen voertuig, maar ook als je schade veroorzaakt aan een ander voertuig.
Vaststelling schadevrije jaren/bonus-malustabel
Sinds 2016 stellen autoverzekeraars de schadevrije jaren op uniforme wijze vast. Verzekeraars moeten volgens een vaste tabel een gelijk aantal aan schadevrije jaren hanteren dat je verliest na 1 of meer schadeclaims. Dit merkte je overigens alleen als je ná 1 januari 2016 bent overgestapt naar een andere verzekeraar of je huidige autoverzekering (tijdelijk) opzegt. Tot die tijd behield je gewoon je opgebouwde korting/bonusjaren.
Autoverzekeraars blijven een eigen bonus-malustabel gebruiken voor het vaststellen van de korting. Een premiekorting (bonus) -of toeslag (malus) van je autoverzekering wordt gebaseerd op het aantal schadevrije jaren op naam van de verzekerde. Een bonus-malustabel met de verschillende treden en korting- en toeslagpercentages vind je doorgaans terug in de polisvoorwaarden.
Vrijwel alle autoverzekeraars hebben een bonus-malusregeling. Hoe vaker je claimt, des te hoger de premie. Verzekeraars gebruiken ingewikkelde bonus-malustabellen en bonusregels. Het is daardoor een lastige puzzel wat de schadeclaim betekent voor je premie en het aantal schadevrije jaren. Hier komt de meerwaarde van een tussenpersoon zoals Via Dealer Verzekerd om de hoek kijken en is het zeker de moeite waard om je autoverzekering via ons af te sluiten.
Meldcode
De meldcode vind je op het kentekenbewijs van je auto. Hij bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer: het nummer van het onderstel van de auto. De meldcode is erg belangrijk en is nodig om een autoverzekering af te kunnen sluiten.
Ruitschade
Ruitschade is niet gedekt met een WA-dekking! Ruitschade is gedekt op een beperkt- of volledig-casco autoverzekering………….